A ritmusok harcművészete

A hangszeres zene és az ének rendkívül fontos szerepet játszik a capoeirában. A zene irányítja a roda-t, a kört, amelyben a capoeira játék, küzdelem folyik. A ritmus és a dalszövegek határozzák meg a játék gyorsaságát, stílusát. A zenekar, amely több hangszerből állhat, foglalja el a roda központi helyét. Innen indul el a játék, és ide térnek vissza a végén a küzdő felek.

A roda fő hangszere a berimbau. A berimbau-k mellett az ütőshangszerek állnak, amelyek a berimbau-t követik és hangsúlyozzák a ritmust. Az egyik oldalon a pandeiro (csörgődob), a másikon az atabaque (dob) áll. Ezeken kívül még van néhány hangszer (pl.: agogo, reko-reko), amelyek nem elengedhetetlen kellékei a capoeirának, azonban élénkebbé és változatosabbá tehetik a zenét.

A zene és az ének mellett a ritmust a taps (palma) segíti.

Berimbau

A berimbau a capoeira roda irányítója, a berimbau határozza meg a játék típusát (angola, regional, stb.) a játszott ritmus által.

Berimbau részei

Íjszerűen megfeszített, kb. másfél méter hosszú, egyhúros, afrikai eredetű hangszer.
Részei, tartozékai:

  • verga: a húrhordozó bot (hagyományosan biriba-fából)
  • arame: az acélhúr (többnyire gumiabroncsok belsejéből kiszedve)
  • cabaça: a tök-rezonátortest
  • baqueta: a verő
  • dobrão: kavics vagy pénzérme, a hang módosításához
  • caxixi: tökhéjból és nádfonatból készült csörgő.

A hangszert háromféle nagyságban és hangolásban használják, ezek nevei a mélytől a magasig: gunga, medió és viola

Pandeiro

Kelet-Afrikából származó ütős hangszer. Méretétől függően többféle hangszínű lehet: alacsony, közepes és magas hangszínű. A szamba alapritmusához használt hagyományos rio de janeiro-i pandeiro fából, kecskebőrből és öt pár csörgőből készült.

Atabaque

Az atabaque egy nagy dob, ami a legtöbb capoeira roda-nál megtalálható. A dob felület marhabőrből készül, ami egy fém gyűrűkből, kötelekből és fa ékekből álló rendszeren keresztül van megfeszítve.

Agogo

Két különböző hangszínű harangól álló ütős hangszer. Többféle anyagból készülhet. A fémből készült változata rendszeresen használatos a szambánál. Hangot úgy adnak vele, hogy egy ütővel, bottal a hangszer két harangját ütik a megfelelő ütemben.

Reko-reko

A reko-reko készülhet üreges fából vagy Reco recotökből. A felületén barázdák vannak kialakítva. A hangszer megszólaltatásához ezen a barázdákon húzogatnak egy fapálcát vagy ütőt.

További
bejegyzések