Mi az apelido?

Emlékszem, hogy az első capoeira edzésemen, amikor a többiek köszöntöttek és bemutatkoztak, akkor fura szavakat mondtak nekem a nevük helyett. Csodálkoztam, nem értettem, bár nem kérdeztem rá, hogy mi ez. Később tudtam meg, hogy mindenki az apelido-ján mutatkozott be.

Az apelido egy becenév, amit a mesterüktől, tanáruktól kapnak a tanítványok. Valaki már az első edzésén megkapja, valaki csak hetekkel vagy akár hónapokkal később. Ez lehet valamilyen tulajdonság, utalhat valami hasonlóságra vagy akár egy tárgy is lehet, ami a tanítványhoz tartozik.

Ez a becenév adás még azokba az időkbe nyúlik vissza, amikor a capoeira teljesen tiltott volt Brazíliában. A rendőrség üldözte a capoeira művelőit, és ha sikerült valakit elkapniuk, akkor bizony próbálták tőle megtudni a csoporttársai nevét. Ezért, hogy ne tudjanak egymásra vallani, maradt mindenki egymás előtt névtelen és beceneveket kezdtek el használni.

Habár már nem üldöznek senkit azért, mert a capoerával foglalkozik, de a hagyomány él tovább. Mivel a capoeira nyelve a portugál, ezért ezek a becenevek is portugálul vannak. Egészen egzotikusan hangzó nevekre is szert lehet tenni.

Te vajon milyen nevet kapnál?

Apelido felhő

További
bejegyzések