Az energia útján

Köztudott, hogy a keleti harcművészetekben központi szerepet kap az energia. A tanítványok a tanulás hosszú útján megismerik a saját és az univerzum energiát. Megtanulják, hogyan tudják azt használni. Sok-sok gyakorlás után egészen elképesztő „mutatványokra” is képesek lesznek, mint például néhány kung-fu bemutatóban látni lehet.

Kevésbé ismert, hogy a capoeira is foglalkozik, dolgozik energiával. Ezt úgy nevezik, hogy axé (assé). Egyszerre jelenti a pozitív, jó energiát és a mindent átfogó élet energiát is.

Mi ez az energia?

Ahhoz, hogy mozogj energiát használsz fel. Minél jobban tudod hasznosítani ezt az energiát, annál könnyedebben, ügyesebben tudsz mozogni. Az axé akkor jár át a legjobban, amikor összhangban vagy a zenével és a ritmussal, ami meghatározó a capoeirában. Ha az összhang teljes, olyan teljesítményre vagy képes, amire „alap állapotban” talán nem.

Az axé, ez a mindent átfogó energia, mint ahogy a neve is mutatja, mindenütt jelen van. A saját energiádon kívül ezt is fel tudod használni, illetve a saját energiádat hozzá is tudod adni. Például, amikor a capoeira roda-ban a körben állók tapsolnak és énekelnek, akkor a saját energiájukat adják hozzá, hogy a hangulat jobb legyen. Ezáltal az energia is jobb lesz, nagyobb lesz az axé, ami még nagyobb teljesítényt tesz lehetővé a körben „küzdők” részére.

Capoeira Axe
(Forrás: www.fl
ickr.com)

További
bejegyzések