Brazília alapítói – Capoeira történelem 1

Brazília felfedezése 1500-ban történt meg, amikor Pedro Alvarez Cabral portugál hajós egy Indiába tartó flottával, az Atlanti-óceán déli részén váratlanul szárazföldre bukkant. Portugália rövidesen bejelentette igényét a területre, amely később gyarmatává vált.

1555-ben franciák táboroztak le a mai Rio de Janeiro közelében egy szigeten. Bár a déli területek meghódítása volt a céljuk, nem sokáig maradhattak. Tíz év múlva a megjelenő portugál seregek kiverték a franciákat, és 1565. március 1-én a portugálok megalapították Rio de Janeiro-t.

A kezdeti felfedezések nem sok jóval kecsegtették a portugál koronát. Az expedíciók útjába sem ezüst, sem arany nem került. Viszont elég nagy volt az indiánok ellenállása. A 12 kapitányságra felosztott területből 4-ben nem sikerült megtelepedniük, további négyben állandóak voltak az indiánok támadásai.

A felfedezett területen egyetlen kitermelhető nyersanyag volt: ez a piros festőanyagot tartalmazó fa, a Pau Brasil, a brazilfa. Brazília erről a fafajtáról kapta a nevét, amit Európába exportáltak.

Később a gyarmatosítók rájöttek, hogy a terep ideális a cukornád termesztéséhez. Ez utóbbi azért volt nagyon fontos lépés, mert az akkori Európában a cukor luxuscikknek számított és csupán a patikákban, grammonként kimérve árulták. A cukornádból nyert cukor kitermelése fellendítette a kolónia gazdasági életét.

Munkaerőnek erőszakkal befogták az indiánokat. Mikor aztán az indián lakosság száma rohamosan fogyni kezdett a tengerparti részen, az ország belsejéből hozták elő az ott élő indiánokat. Azonban a bennszülött indiánok sem fizikailag, sem gondolkodásmódjukat tekintve nem tettek eleget a gyarmatosítók elvárásainak. A gyarmatosítók rájöttek arra, hogy az afrikai bennszülöttek sokkal inkább bírják a kemény munkát, mint az indiánok, így elkezdték Afrikából behozni őket.

Brazíliába megérkeztek az első afrikai rabszolgaszállítmányok. Majd őket követve még több mint kétmillió rabszolga érkezett az országba. Brazília vált a rabszolga-kereskedelem legnagyobb résztvevőjévé, az Atlanti-óceánon átkelő rabszolgák 42%-a ide érkezett.

További
bejegyzések