Capoeira otthon

Kell-e capoeira edzésre járni? Vagy minden megtanulható az internetről, a Youtube-ról?

Ha a Youtube-on rákeresel a capoeira szóra és rengeteg videó találhatsz, ami a capoeira mozdulatokat mutatja be. Az ügyesebbek igyekeznek olyan formában, hogy az tényleg megtanulható legyen. El se kell jönni edzésre, ki se kell mozdulni, otthon lehet tanulgatni.

Egyszerű és könnyű módja a tanulásnak, ha az alapok tanulásával kezded. De azok nem éppen a látványos dolgok. A capoeira sokak számára a szaltós, pörgős, ugrálós, levegőt rugdosó emberek látványával egyenlő. Ha ilyen vagy, akkor nem is fogsz ránézni az alapokra. Te capoeirázni akarsz, tehát röpködni, szaltózni. Talán rá se fogsz keresni az alap mozdulatokra.

Mivel a Youtube videók célja a több nézettség elérése, és ezt inkább a látványos dolgokkal lehet elérni, ezért ezek a videók lesznek többségben, és valóban ezeket fogod elsősorban megtalálni. Viszont ezek nem a kezdőknek vannak.

(forrás: www.wikihow.com)

De Te biztos nem vagy kezdő, már sok dolgot megtanultál így, tehát belevágsz. Tanulod szorgalmasan a mozdulatokat otthon, egyedül.
Viszont a capoeira több, mint az egyénileg végrehajtott, egymást követő mozdulatok sorozata. A capoeira mozdulatainak csak akkor van értelme, ha van egy másik fél, akivel “küzdhetsz”. Aki elhajol, ha te rúgsz, viszont igyekszik téged minél rosszabb helyzetbe hozni egy azonnal ellentámadással.

A rúgások, ütések célja nem a üres levegő, a cél az “ellenfeled” teste. Viszont neki Te vagy a célpont. Tudnod kell, hogy milyen távol
ságban vagy biztonságban, merre érdemes elmozdulni egy rúgás elől. Tudnod kell, hogy milyen időzítéssel érdemes az adott mozdulatot elindítani a másik felé. Ha hamarabb lépsz vagy késve, akkor már a másik van nyerő helyzetben.

Az időzítés és a távolság az alapok tanulásának a része. Erre az alap dolgokra (is) fog megtanítani a közös edzés, mert ehhez társak kellenek.
A társak mellé kapsz még egy külső megfigyelőt az edző személyében, aki javít, segít, hozzáfűz, magyaráz.

Jössz edzeni velünk? Ki kell mozdulnod otthonról, de tényleg megéri.

További
bejegyzések