Edzés 14 mesterrel

A capoeira tanulása és gyakorlása nem csak a rendszeresen egymást követő edzésekre korlátozódik. Az edzések rutinját több napos, általában hétvégi capoeira rendezvények tarkítják. Ezekre a rendezvényekre a házigazdák több mestert is meg szoktak hívni.

A mesterek emelik a rendezvény színvonalát, ők tartják az edzéseket, ők zenélnek a rodában és ők avatják a diákokat mikor az első capoeira övük megszerzésére vagy egy korábbi öv lecserélésére kerül sor, mivel a capoeira is, mint több harcművészeti sport rendelkezik övrendszerrel.

Ezek a rendezvények nagy események egy csoport életében. Általában évente kerülnek megrendezésre. A legutóbbi ilyen capoeira rendezvény, amelyen sikerült részt vennem, Belgrádban volt. Itt 9 capoeira mester és 6 contra-mester volt velünk.

A sokféle mestertől sokféle tudást lehetett átvenni. Volt aki azt tanította, hogy mit jelent a capoeira játék folytonossága és miért jó az. Mástól azt tudhattuk meg, hogy a „rasteira” nevű lábkisöprő mozdulat alapos ismerete nélkül egy diák nem is mondhatná magáról, hogy tudna capoeirázni. Illetve a csoport egyik alapító mesterétől a capoeira történetéről is volt előadás.

A rendezvény két napján is volt övátadás. Az első napon a kezdők kapták meg az első öveiket, illetve az alacsonyabb övfokozatban levő tanítványok cserélték le öveiket, másnap pedig a magasabb övvel rendelkező diákok mutatták meg, hogy eddig milyen tudásra tettek szert. Íme egy videó az egyik övcseréről:

Mindig nagy elvárásokkal indulok az ilyen jellegű rendezvényekre. Tudom, hogy tanulhatok új mozdulatokat, régi mozdulatok és kombinációk kaphatnak új értelmezést. Ezen az eseményen azonban most személy szerint legtöbbet a megfelelő távolságról, a mozgás folyamatosságáról és az időzítés fontosságáról tanultam.

További
bejegyzések