Az egyedüli portugál Dél-Amerikában

A capoeira nyelve a portugál. Mi más is lehetne, hiszen Brazíliából származik. Ez az egyetlen ország Dél-Amerikában, ahol a hivatalos nyelv a portugál. Hogyan alakult ez így ennyi spanyol nyelvű állam mellett? A válasz az amerikai gyarmatosítás kezdetéig nyúlik vissza.

A XV. században megindult földrajzi felfedezésekben két ország, Spanyolország és Portugália, játszott vezető szerepet. A felfedezett, illetve a felfedezendő területek által ígért gazdagság feszültségeket eredményezett a két ország között.

Hosszabb diplomáciai előkészületek után a spanyol Tordesillas városban konferenciára került sor a két nagyhatalom között VI. Sándor pápa közreműködésével. A tárgyalások a már felfedezett, és az ezután felfedezendő világ érdekszférákra való felosztásáról folytak.

A szerződésben a világot 2 részre osztották. A demarkációs vonal, a Zöldfoki szigetektől 370 tengeri mérföldre, nyugatra, északról délre húzódott. Spanyolország kapta az ettől a határtól nyugatra fekvő, Portugália a keletre fekvő területeket.

Ennek megfelelően a szerződés deklarálta Dél-Amerika spanyol megszállását, kivéve a mai területénél akkor még jóval kisebb Brazíliát, ami a portugálok kezébe került.


További
bejegyzések