Fáradt vagyok, megyek edzeni

Történt már veled olyan, hogy fáradtságra hivatkozva nem mentél edzeni, mozogni? És olyan, hogy a fáradtság ellenére mégis a mozgást választottad? Mi történt az utóbbi esetben?

Ha tényleg mozogtál, és nem úgy tettél, mintha edzenél, akkor az edzés végére feltöltődtél energiával. Én legalábbis a capoeira edzéseken rendszeresen jártam így. Fáradtan érkeztem, de energikusan távoztam. Hogyan lehetséges ez?

Több tényező is segít ebben. A legelső az, hogy maga a mozgás olyan hormonokat termel az emberi szervezetben, amelyek örömet okoznak. Minél intenzívebb a mozgásod, ez annál hamarabb jelentkezik.

Szellemi fáradtság esetén, az a tényező játszik szerepet, hogy edzés közben „jelen kell lenned”, a mozdulatokra, a mozgásra kell koncentrálnod, ezért a gondolataid lecsendesednek. Az elméd már nem csapong a gondolataid között, így hagysz neki lehetőséget a megnyugvásra, a pihenésre.

gyere el mozogni, ez a legjobb választás

Ezekhez pluszként járul hozzá, hogy az edzésen nem egyedül kell mozognod. Csoportos edzésen veszel részt, ahol a többiekkel kell együtt dolgozni, együtt működni. Az edzésen elég sok olyan feladat van, amit párban kell végrehajtani. Itt fontossá válik az összhang, a figyelmed már nem csak magadra, hanem a másik emberre is irányul. Együtt kell megoldani a feladatot, ez már közösségé tesz benneteket.

 

A közösség érzését az edzés végi roda is erősíti. Az emberek itt egy kört alkotva tapssal és énekkel segítik a körben éppen együtt mozgó embereket. Ez az amiről a legtöbb capoeira videót láthatod a neten.

Amikor ebben a közegben mozogsz, azt érezheted, hogy energia szinted megnő. Amint a zene ritmusával összhangban kezdesz el mozogni, akkor ez mozgásod könnyebb, energikusabb lesz. Olyan mozdulatokat is könnyedén megcsinálsz, amit az edzésen nehezebben mentek. Miután kijöttél ebből a körből, akkor pedig csak mosolyogsz (na meg lihegsz), és már nem is tudod, hogy hol van, az az edzés előtti fáradtság.

Fáradtan érkeztem, de energikusan távoztam.

Úgyhogy, felejtsd el a fáradtságot, és gyere el mozogni, ez a legjobb választás!

További
bejegyzések