Miért a capoeira?

Azon kezdtem el tűnődni, hogy miért is járok capoeira edzésre, miért foglalkozom ezzel a sporttal. Ezt a kérdést érdekes módon nem sokan tették fel nekem az utóbbi időben. Inkább akkor hangzott el ez a kérdés, amikor elkezdtem foglalkozni vele, és természetesen, elkezdtem mesélni róla az ismerősőknek.

Legelső élményeim, amelyekről mesélni tudtam a felszabadultság, az öröm, az elfogadás, az edzések utáni napokban érzett energikus állapot voltak. A mozgás mindig a felszabadultság, a szabadság érzését hozza el számomra, ami hozza magával az örömöt is. Az elfogadást a többiek részéről érkezett. A „haladók” azt éreztették a többiekkel, hogy teljesen egyenőek vagyunk. Mindenki igyekezett a másiknak segíteni. Az oktató tudta, hogy mindent megtudunk majd tanulni és nagyon kedvesen biztatatott.

Bizonyos tanítások azt mondják, hogy aminek figyelmet szentelünk, az fog növekedni az életünkben. Ha ez jó, kellemes dolog, akkor több jó és kellemes dolog fogja elárasztani az életünket, viszont ha ez rossz és kellemetlen, akkor a kellemetlen élményekben lesz többnyire részünk. Ha a capoeira van a gondolataim középpontjában, akkor még mindig ezek a kezdeti kellemes érzések jönnek elő bennem.

Capoeira World
(Forrás: alex-illustrateur.net)

És az előbb említett tanítás hogyan jön ide? Egyszerűen úgy, hogy mivel olyan dologgal kezdtem el foglalkozni, aminek a gondolata is jó érzésekkel telített meg, ezért egyre több jó dolog kezdett velem történni. Nem csak jobban éreztem magam, hanem valóban az életem kezdett jobb irányba fordulni.

Így van ez most is, ha a capoeira van a középpontban, akkor minden jobban kezd haladni, minden megjavul. Az edzés örömmel és energiával tölt el. Mozgás közben szabadnak, teljesen egésznek érzem magam.

Mióta lehetőséget kaptam, hogy edzéseket vezessek, azóta egy újabb érv is van, hogy miért csinálom. Ez pedig az, hogy másoknak is átadjam azt a jót, amit nekem eddig a capoeira adott. Azt szeretném, hogy te is teljesen feltöltődj örömmel, a szabadság érzetével az edzésen. Érezd, hogy a többiek elfogadnak. Másnap azt érezd, hogy „De jó élni”!

Egy új mottó kezdi a fejembe befészkelni magát, ami a capoeira edzések fő irányvonalát adja. Ez pedig a következő: „Mozogj, fejlődj, érezd jól magad!”

Ha úgy érzed, hogy ezt magadévá tudod tenni, akkor Neked is itt a helyed az edzésen.
Várlak sok szeretettel!

További
bejegyzések