Miért kezdjük az edzéseket bemelegítéssel?

Mint minden edzést, a capoeira edzést is bemelegítéssel kezdjük. A fejtől a lábakig, mindent igyekszünk fokozatosan megmozgatni, hogy az edzés további része minél jobb, minél élvezetesebb, gördülékenyebb legyen.

Miért van ez így? Miért nem hagyható el a bemelegítés? Miért nem kezdünk el egyből maximális fordulaton pörögni?

A válasz röviden az, hogy a bemelegítéssel készítjük fel a testünket a nagyobb terhelésre. A nyugalmi állapotból fokozatosan kell eljutni abba az állapotba, amikor a test az intenzív terhelést sérülés nélkül képes elviselni.

A bemelegítés során gyorsul a vérkeringés és a légzés. A kezdeti mozgásnak köszönhetően az izmok merevsége lazul, hőmérséklete emelkedik, az ízületek könnyebben mozognak. A figyelem a külvilágról az edzésre, illetve a saját testünkre irányítódik.

Capoeira bemelegítés
(Forrás: www.flickr.com)

A jó bemelegítés teljesen felkészít az edzésre. Figyelni kell arra, hogy ne legyen túl kevés, vagy túl sok. Ha kevés, akkor még nincs meg a teljes felkészítés, ha túl sok, akkor már az edzés további részeitől veszi el az energiát.

Honnan tudod, hogy már elég a bemelegítés? Onnan, hogy már könnyebben mozogsz, mint mikor elkezdted a mozgást. Érezhetően gyorsabban ver a szíved, a levegőt gyorsabban veszed, már az izzadás is megkezdődött, viszont még fáradságot nem érzel. Sőt, azt érzed, hogy az energiaszinted megemelkedett. Ez az a pont, amikor kezdődhet az edzés.

További
bejegyzések