Nyújtás nélkül soha

Ugye te is nyújtasz rendszeresen? Mindig ezzel fejezed be az edzést? Figyelsz és vigyázol a testedre?
Mit gondolsz, miért nem érdemes elhanyagolod a nyújtást?

Elsősorban azért, mert az edzés hatására az izmaid összehúzódnak. Ahhoz, hogy nem maradjanak ebben a megrövidült állapotban, az edzés végén rendszeresen nyújtanod kell. Ha hagyod a megrövidült állapotban az izmaidat, akkor ezek ebben a megrövidült állapotban rögzülnek, megmerevednek, és nem lesznek olyan mozgékonyak, mint korábban voltak.

van passzív és dinamikus formája

Az edzés végén végrehajtott nyújtás segít abban is, hogy másnap ne kelljen az izomlázzal küzdened. A lazább izomzatban a vérkeringés hatékonyabb lesz, ami hozzájárul a mozgás során megterhelt izomzat hatékonyabb pihenéséhez, gyorsabb regenerálódásához, az izomláz elmúlásához, valamint a későbbi terhelésekhez való jobb alkalmazkodáshoz.

A nyújtás segít az izomnövekedésben is. Az izmaid nem az edzés alatt növekednek, az edzés egy terhelés az izmaidnak, amelyek a későbbiekben, a pihenésed közben próbálnak alkalmazkodni a korábbi terhelésekhez. Az ellazult, nyugodt állapot ezt az alkalmazkodást teszi könnyebbé.

A sérülések elkerülése érdekében az edzés elején, a bemelegítésnél, is van nyújtás, ami a mozgásra készíti fel az izomzatot. A lelazított, megnyújtott izomzattal könnyebb lesz a mozgás. Kevésbé lesz sérülékeny a tested.

Capoeira híd
(Forrás: flickr.com)

A nyújtásnak van passzív és dinamikus formája. A passzív nyújtásnál nincs mozgás, míg a dinamikus mozgással jár együtt. Az a passzív nyújtás, amikor felveszel egy pozíciót és megtartod egy másik testrészed segítségével, vagy egy partner, esetleg egy tárgy segítségével. A dinamikus nyújtáshoz tartoznak a lassú, kontrollált láblendítések, karlendítések vagy felsőtest csavarások.

az edzés végén rendszeresen nyújtanod kell

A capoeira edzésen mindkét nyújtás formát használjuk. A dinamikus nyújtást inkább a bemelegítésnél használjuk, míg a statikus nyújtást az edzés végén.

További
bejegyzések